Σελίδες

5.3.08

Μια άλλη άποψη για το Παλαί Γαλατσίου

Επιστολής προς τοπικής εφημερίδας.
.......................................

(To Παλαί είναι το Γυμναστήριο Γαλατσίου όπου γίνανε τα αθλήματα Πιγκ – Πογκ καθώς και Ρυθμικής Γυμναστικής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, έχει έκταση 39000 τ.μ. περίπου )

Οι απόψεις που συγκρούονται είναι βασικά δύο:

Η πρώτη , και επικρατέστερη ίσως , προτείνει το Παλαί να παραχωρηθεί στο δήμο Γαλατσίου και να χρησιμοποιηθεί ως αθλητικός και πολιτιστικός χώρος , προς όφελος , κυρίως, των δημοτών .

Η δεύτερη, που προωθείτε από την κυβέρνηση , είναι η μακροχρόνια ενοικίαση του χώρου σε ιδιωτική εταιρεία , με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία εμπορικού κέντρου.

Και οι δύο παραπάνω απόψεις είναι κακές , κατά την γνώμη μου, για τους Γαλατσιώτες, με την διαφορά ότι η δεύτερη μπορεί να γίνει καλή υπό ορισμένες προϋποθέσεις !

Για να γίνω σαφής:

Θεωρητικά η πρώτη πρόταση φαίνεται καλύτερη, αλλά, μόνο στη θεωρεία, στην πράξη θα είναι βλαπτική και με μεγάλο κόστος για όλους τους δημότες.
1) Ως αθλητικός χώρος :
Υπάρχει κάποια σοβαρή μελέτη που να αποδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας του; Μάλλον όχι ( και εννοώ σοβαρή ! όχι με χαζές ερωτήσεις του τύπου θέλετε αθλητικό κέντρο ή εμπορικό; ή θα θέλατε να γυμνάζεστε στο Παλαί; Και εγώ πολλά θα ήθελα, αλλά αξία έχει τι είμαι πραγματικά διατεθειμένος να κάνω; )

Η γνώμη μου είναι ότι ελάχιστοι Γαλατσίωτες θα επισκέπτονται το χώρο για μια τέτοια δραστηριότητα, ( οι περισσότεροι φοράμε αθλητικά παπούτσια για να ξαπλώνουμε στον καναπέ και να βλέπουμε τηλεόραση, άντε το πολύ –πολύ να πάμε μέχρι την καφετέρια …).
Δεν παραβλέπω το γεγονός της στροφής του κόσμου για υγιεινή ζωή, περισσότερη άσκηση, κ.λ.π. αλλά αυτές οι ανάγκες καλύπτονται κυρίως εντός των σπιτιών , οι πωλήσεις των αντίστοιχων μηχανημάτων το αποδεικνύουν, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες (ψύξη/θέρμανση) και χωρίς να πρέπει να πάρεις αυτοκίνητο , να ντυθείς κατάλληλα , και να πας κάποιες συγκεκριμένες ώρες. ( μόνο για να φτάσεις στο Παλαί σε ώρα αιχμής π.χ. από Αγ, Γλυκερία, θέλεις 30 λεπτά, άντε να γυρίσεις πίσω , έχεις φάει την μία ώρα στο δρόμο να μην αναφερθώ στο θέμα parking….), πόσες φορές θα το κάνεις;

Εδώ τα παιδιά πάμε στα φροντιστήρια και είναι …ζόρι !!)

Αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι που θα θέλουν να πηγαίνουν , κυρίως από κοντινές περιοχές (Λαμπρινή κ.λ.π. ) με τα πόδια, θα είναι προτιμότερο να τους κάνουμε δώρο τα έξοδα σε ιδιωτικά γυμναστήρια, παρά να δεσμευτεί ο χώρος για τόσους λίγους , αν μάλιστα σκεφτούμε πόσους θα διορίσει , πιθανόν, ο Δήμαρχό και οι σύμβουλοι και θα απασχολούνται εκεί, νομίζω άνετα μας συμφέρει να τους στέλνουμε και μασέρ κατ’ οίκον!!!

2) Όσον αφορά την χρήση για πολιτιστικές εκδηλώσεις , σε κλειστούς χώρους , εδώ δεν παραθέτω κανένα επιχείρημα , εσείς γνωρίζετε καλύτερα από μένα , απλά μερικά πράγματα δεν είναι στο D.N.A. μας , όπως γράφετε στο τελευταίο φύλλο σας , τι να κάνουμε; (εξαιρείτε το φεστιβάλ που είναι υπαίθριο, γίνετε καλοκαίρι για ένα μήνα, με σημαντικούς καλλιτέχνες , και το σημαντικότερο, είναι δωρεάν ή σχεδόν.

Η δεύτερη πρόταση μπορεί με τους κατάλληλους χειρισμούς, να αποβεί πολλαπλός ωφέλιμη.

1) Διεκδικώντας ένα καλό ετήσιο ενοίκιο για τον δήμο μας, άρα σταθερό και σημαντικό έσοδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές και σοβαρές ανάγκες .

2) Ένα εμπορικό κέντρο που θα εξυπηρετεί πολιτισμένα τους πελάτες του , άρα και εμάς τους Γαλατσιώτες.

3) Η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεν παραβλέπω την επιβάρυνση της πόλις από την λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου , αλλά, τουλάχιστον, θα υπάρξουν σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη, και για τον δήμο αλλά και για μας ξεχωριστά, σαν καταναλωτές!!!

Κατανοώ πλήρως την αγωνία των εμπόρων από τον ανταγωνισμό που θα υποστούν, αλλά ας κατανοήσουν και αυτοί ότι: ο ανταγωνισμός ωφελεί εμάς , τους καταναλωτές αλλά και τους ίδιους!!

Εξάλλου πολιτισμός δεν είναι μόνο τα καλλιτεχνικά δρώμενα, κυρίως είναι τα καθημερινά , όπως για παράδειγμα : να μη χρειάζεται να τριπλοπαρκάρεις, να κλείνεις τις διαβάσεις και τα πεζοδρόμια κ.λ.π. προκειμένου να αγοράσεις οτιδήποτε, και πολλά άλλα καθημερινά που κάνουν την ζωή στην πόλη μας κόλαση.

Είναι κακό να θέλουμε να βελτιώσουμε την ζωή μας ;

2 σχόλια:

doctor είπε...

Καταρχήν κακώς έγινε εκείνη η μαλακία μέσα σε δασική έκταση.

Όταν είχαν ξεσηκωθεί οι φίλοι του περιβάλλοντος εναντίον του ΑΘΗΝΑ 2004 οι έμποροι του Γαλατσίου σφύριζαν αδιάφορα.

Σήμερα που θίγεται και απειλείται ο κλάδος τους, αντί να βγούνε και να πούνε ότι αγωνίζονται να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους και τους φύγουν οι πελάτες του, λένε μαλακίες του στυλ "ναι στην άθληση των παιδιών μας", "ναι στο περιβάλλον", "όχι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος" και άρες μάρες κουκουνάρες.

Εγώ θα ζήταγα κατεδάφιση του παλαί, και φύτεμα ενός παρθένου πυκνού δάσους, αλλά ξέρω ότι εδώ είναι Ελλάδα.

Οπότε θα ψήφιζα να γίνει Νοσοκομείο, διότι μια πόλη 80.000 δεν έχει ούτε καν κέντρο Υγείας.

Αλλά όχι αθλητικό κέντρο, διότι όλοι ξέρουν ότι εκεί θα παίζουν μόνο οι ομάδες και δεν θα μπορεί να πάει ο κάθε Γαλατσιώτης.

Ένας εισαγγελέας δεν βρέθηκε να ρωτήσει γιατί φτιάξανε οι ηλίθιοι του ΑΘΗΝΑ 2004 τόσα γήπεδα χωρίς να ξέρουν τι θα τα κάνουν μετά;

doctor

glam είπε...

Δημήτρη από την στιγμή που αναλάβαμε την ολυμπιάδα, τα γήπεδα κάπου έπρεπε να φτιαχτούν, ίσως να υπήρχαν καλύτερες θέσεις, δεν ξέρω, πάντως οι άνθρωποι χρειάζονται τις υποδομές όπως και το πράσινο.
Απλά πρέπει να γίνετε "ισορροπημένη" χρήση, και των δύο παραγόντων ώστε να έχεις το μεγαλύτερο κέρδος με το μικρότερο κόστος...

Οι γενικεύσεις, που τόσο αρέσουν στους συμπατριώτες μας, είναι λάθος π.χ. ο περιφερειακός του Καρέα δεν θα έπρεπε να κατασκευαστεί , η Αττική οδός το ίδιο κ.λ.π.

Όσο αφορά το γκρέμισμα είναι απίστευτα δαπανηρό (να φτιάξεις ένα ακριβό στάδιο για να το χρησιμοποιήσεις τελικά μόνο 10 μέρες!!!!)
Επίσης το νοσοκομείο δεν...... νομίζω είμαστε πλήρης , και ιδιαίτερα ευνοημένοι!! εκτός από την "Αγία Όλγα" που βρίσκετε σε απόσταση βολής πέτρας με το χέρι!!! , υπάρχει το "7ο θεραπευτήριο του Ι.Κ.Α." στην Αγία Βαρβάρα, αλλά και τα πολύ μεγάλα νοσοκομεία της Μεσογείων (Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Παίδων , κ.λ.π. ) σε απόσταση 15-30 λεπτά.