29.5.11

ΣΥΝΤΑΓΜΑ: Γιατί πήγα και τι είδα!

Πήγα βασικά για έναν λόγο: Άκουσα και ας μην ειπώθηκε ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, ότι γιουχάρισαν, και στην ουσία έδιωξαν , του συνδικαλιστές της ΔΕΗ!
Μόνο και μόνο γι΄αυτό έπρεπε να πάω!
(Καθώς και κάποιον γραφικό με μια σημαία με σφυροδρέπανο.)

Μπαίνοντας λοιπόν από το φανάρι της Ερμού, το πρώτο που συνάντησα ήταν πολλούς "τσαντάδες" να " εκθέτουν" τα προϊόντα τους πάνω στην πλατεία αλλά και στην Ερμού, φαίνεται ότι η δημοτική αστυνομία δουλεύει μόνο πρωινή βάρδια στην περιοχή ή μας "δουλεύει".....
Δεν μου άρεσε, είμαι κατά του παράνομου εμπορίου και το ότι τους αφήνουν εν ώρα "εκδήλωσης" να "δουλεύουν" εκεί , δεν είναι καθόλου καλό κατά την γνώμη μου.

Το δεύτερο εντυπωσιακό είναι οι δεκάδες "καντίνες" , σε πιάνετε η ανάσα από την τσίκνα, ευτυχώς τουλάχιστον είναι οργανωμένες σε δύο σειρές που σχηματίζουν γωνίες στην "είσοδο " περίπου, και όχι όπου θέλει ο καθένας.
Προχωρώντας πιο μέσα και λίγο πριν τα σκαλιά, συναντάς δεξιά σου το τμήμα " οργάνωσης" και "διοίκησης", εδώ υπάρχουν ταμπέλες με πράγματα που χρειάζονται (πχ σχοινιά, χαρτιά Α4 , ναύλον, παλέτες κλπ) ενώ έβλεπες και ταμπέλες "αυτοοργάνωσης" πχ όποιος έχει φορτηγάκι να το πει εδώ και άλλα τέτοια....
Δίπλα ένας πάγκος με απλωμένα χαρτιά Α4 και το κάθε ένα αναφέρονταν σε μια ομάδα εργασίας από τις 13 περίπου που είδα , πχ ιατρικής, επικοινωνίας, καθαριότητας, νομικής, περιφρούρησης., και άλλα που δεν συγκράτησα , και στα οποία όποιος ήθελε έγραφε το όνομά του και το τηλ/του ή email , προκειμένου αν ήθελε να συμμετέχει, είδα αρκετές συμμετοχές στα περισσότερα.
Ένας πάγκος με φαγητά , όχι ιδιαίτερα πλούσιος και πίσω από αυτό, τα "σχοινάκια" εκεί δλδ που "κατοικοεδρεύουν" οι μόνιμοι "κάτοικοι" της πλατείας.
Σε πολλά σημεία της διάφορα συνθήματα , ακόμα και πίνακες ζωγραφικής , στρέφονται κυρίως κατά των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, του ΔΝΤ, τρόικας, κλπ
Από το "σκηνικό" δεν λείπουν οι "καλλιτέχνες" που διοργανώνουν διάφορα δρώμενα. (Εκείνη την ώρα μάλλον έκαναν πρόβα) καθώς επίσης και μερικές ντουντούκες που ζητούσαν - ανακοίνωναν διάφορα.

Το υπόλοιπο "σκηνικό" εξελίσσεται μπροστά στην Βουλή με αρκετό κόσμο , περίπου 600- 700 άτομα , (περίπου 8 μμ που ήμουν εκεί χθες Σάββατο ) κυρίως με μούτσες προς το κτήριο, σφυρίγματα και ελάχιστες κατσαρόλες , με τα γνωστά πανό, όπως παίζει και στα κανάλια ....
(Ο κόσμος αλλάζει διαρκώς οπότε τα νούμερα παίζουν...)

Ανθρωπογεωγραφία:
Νέοι και νέες 20 - 25 ετών η μεγάλη πλειοψηφία , αλλά και γω ένοιωθα άνετα, χωρίς να είμαι "σαν την μύγα μες στο γάλα", αφού υπήρχαν αρκετοί -ες σαν και μένα , στα 50 πάνω κάτω.
Καχύποπτοι, τους έβλεπες διστακτικούς να "προσεγγίζουν οσμίζοντας" τούτο το περίεργο!

Εντύπωση μου έκαναν τα μαύρο μπλουζάκια , σηματοδοτούν ένα συγκεκριμένο χώρο, που φορούσαν οι περισσότεροι "οργανωμένοι", μάλλον καθόλου τυχαία, λογικό άλλωστε, δεν θα περίμενε κανείς από κάποιον νοικοκύρη να αφήσει την οικογένεια του και να κοιμάται τα βράδια στην πλατεία....
Άρα από αναρχοαυτόνομους "άρξαστε", χωρίς να φαίνονται να προσπαθούν να "περάσουν" την δική τους "κοσμοθεωρία"....., και όσο συνεχίζουν έτσι ίσως παίξουν σημαντικό ρόλο στην συνέχεια.

Για να γίνει περισσότερη κατανοητή η "κατάσταση", χθες τα ΜΑΤ που είναι παρατεταγμένα μπροστά από τον Άγνωστο, αρκετά αραιά ο ένας από τον άλλον, δεν φορούσαν καν τα κράνη τους , αλλά τους μπερέδες, ενώ είναι σχεδόν σε επαφή με τους διαδηλωτές, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν δοθεί εγγυήσεις "καλής γειτονίας" εκατέρωθεν.....

Ο τρόπος λειτουργίας επίσης παραπέμπει στο συγκεκριμένο χώρο, πχ διοργανώνονται τακτικές ανοιχτές γενικές συνελεύσεις που συμμετέχει όποιος θέλει, πράγμα εν μέρη "χαοτικό", αλλά και κατά ομάδες, με στόχο να διατυπωθούν αιτήματα, χωρίς αίτημα - στόχο το "κίνημα" γρήγορα θα "φύλοροήσει".

Αυτά διέκρινα με μια γρήγορη βόλτα προσωπικά, χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: