15.11.08

Εισπρακτικές Εταιρείες ....και μερικές αλήθειες

Πολλά ακούω το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά τις Εισπρακτικές Εταιρείες (Εσ. Ε.)και το πόσο ενοχλούν τους δανειολήπτες κ.λ.π, φυσικά και η άποψη αυτή είναι: είτε εκ του πονηρού ή αυτός που την διατυπώνει είναι άσχετος!

Και επειδή η αλήθεια βρίσκεται, σχεδόν, στην άλλη άκρη , είπα να γράψω κάτι σχετικό.

Βέβαια θα μπορούσα σε μια συνάντηση με τον doctora , να τα πω και να τελειώσω, μιά και είναι ο μοναδικός αναγνώστης, αυτού του άθλιου μπλοκ, και θα απέφευγα και τα ορθογραφικά λάθη..........τέλος πάντων.

Τι κάνουν λοιπόν οι Εισ. Ε.;

Ουσιαστικά τηλεφωνούν και εκνευρίζουν!! Η αρχή γίνετε με το που θα καθυστερήσεις 2-3 μέρες να πληρώσεις την δόση στην τράπεζα "πέφτει" το πρώτο τηλεφώνημα "...ξέρετε δεν πληρώσατε ακόμη .....πότε είπατε ότι θα το τακτοποιήσετε; ....Αα εντάξει, αλλά μην το ξεχάσετε..."
Στην συνέχεια και όσο περνά ο καιρός και δεν ανταποκρίνεσαι θετικά στην υποχρέωσή σου, τα τηλεφωνήματα αλλάζουν προς το λιγότερο ευγενικό μέχρι που στο τέλος γίνονται ωμά,... "αν δεν πληρώσεις και τώρα .......κατάσχεση."
Η δουλειά αυτή είναι, ουσιαστικά, βάρος για την τράπεζα, δεν έχει καμία υποχρέωση να την κάνει, άσε τα έξοδα.....

Ο λόγος που την αναγκάζει είναι απλός: η τράπεζα προτιμά να πληρώνει ο πελάτης έστω και με το "ζόρι" παρά να πάει σε κατάσχεση και πλειστηριασμό του ακινήτου.
(ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό (συνήθως διαμέρισμα) μπορεί να έχει υποστεί τόσες ζημιές ,από τον οργισμένο ιδιοκτήτη που το χάνει, ώστε να έχει απομείνει μόνο το κουφάρι και άρα η αξία του να έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, αν συνυπολογίσουμε και τα έξοδα που απαιτούνται για αυτή την διαδικασία καθώς επίσης και ότι προηγούνται της τράπεζας διάφοροι κρατικοί φορείς , ΙΚΑ, ΔΟΥ κ.λ.π. εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι δύσκολα θα πάρει τα λεφτά της, ενώ θα έχει ήδη ξοδέψει αρκετά ακόμη .....)

Κερδισμένος όμως βγαίνει και ο πελάτης , περισσότερο ίσως , από αυτή την διαδικασία.
Και επειδή μου αρέσουν οι παρομοιώσεις, φανταστείτε, να σας τηλεφωνεί κάποιος κάθε μέρα, δωρεάν, και να σας λέει ότι αν δεν κόψετε το τσιγάρο, σε 1χρόνο θα πεθάνετε με φρικτούς πόνους από καρκίνο! και να γνωρίζεις ότι το λέει "μετά φόβου γνώσεως" .....

Πόσοι θα εξακολούθησαν να καπνίζουν και με τι ρυθμό;;;;

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και δω, φυσικά αντίρρηση σε μια τέτοια διαδικασία θα είχαν , ενδεχομένως πολλοί πχ οι καπνοβιομηχανίες, οι περιπτεράδες , κάποιοι γιατροί ίσως ;

Στην περίπτωσή μας "χαμένοι" βγαίνουν οι δικηγόροι, τα "κοράκια" των πλειστηριασμών, οι συμβολαιογράφοι, οι δικ. επιμελητές κ.α. στους πρώτους θα κατέφευγαν οι απελπισμένοι και ανίδεοι δαν/λήπτες προκειμένου να βρουν κάποια λύση σωτηρίας, αν και τις περισσότερες φορές, αργά πιά , ενώ και όλοι οι άλλοι θα κέρδιζαν σημαντικά ποσά από την εμπλοκή τους (μαδώντας και τα τελευταία ευρώ του φουκαρά.....)

Είναι βέβαιο πως αν ένα δάνειο πάψει να πληρώνετε πάνω από 3 μήνες , είναι πολύ δύσκολο να γλιτώσει......

υ.γ. Όσο για τις διάφορες κουβέντες που γίνονται μάλιστα και Νόμοι "περί προστασία δήθεν των δανειοληπτών" ( όχι κατάσχεση πρώτης κατοικίας για μικρά ποσά και διάφορα άλλα..) είναι λόγια του αέρα και επί της ουσίας ,μάλλον , θα τους βλάψουν παρά θα ωφελήσουν........

Το μόνο ουσιαστικό μέτρο που θα μπορούσαν να πάρουν, αν ήθελαν, και θα είχε νόημα για πολλούς συνανθρώπους μας, θα ήταν πχ: σε αποδεδειγμένες περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων υγείας του ιδίου ή και σε συγγενείς Α΄ βαθμού, να αναστέλλεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ,χωρίς επιβάρυνση, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο!


Δημήτρη τι γνώμη έχεις;

2 ΥΓ. Τα παραπάνω είναι από άνθρωπο που δημιούργησε και εργάστηκε μερικά χρόνια σε παρόμοια "εταιρεία", πριν εμφανισθούν οι σημερινές, με καλό κέρδος, αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστη δουλειά, οι άνθρωποι δε, που εργάζονται σε αυτές (για το βασικό;)θα πρέπει να έχουν πολύ κουράγιο ή απελπισία......

Δεν υπάρχουν σχόλια: