29.1.08

μέλισσες

Καιρός να γράψω και κάτι για τις μέλισσες .

Λοιπόν , επειδή είμαι νέος, σχετικά, μελισσοτρόφος! ( δ.λ.δ. περισσότερο ταΐζω!!, παρά με ταΐζουν οι μέλισσες, λόγω αύξησης προς το παρόν) το μόνο που μπορώ να γράψω με σιγουριά , αν και αυτό παίζει!. είναι τα λάθη μου και πως θα τα αποφύγει κάποιος που αρχίζει τώρα, την ενασχόληση με το αντικείμενο, ίσως και μερικά σωστά!!
Κατ’ αρχήν θεωρητικώς, έχω κάποιες γνώσεις από βιβλία, περιοδικά, internet κ.λ.π.
Επίσης παρακολούθησα το τρίμηνο σεμινάριο επιμόρφωσης στο Ι.Γ.Ε. Κτήμα Συγγρού , Μαρούσι, με δάσκαλο τον Ν. Εμμανουήλ , να είναι καλά !.
Έχοντας αγοράσει την πρώτη μου κυψέλη 6 μήνες νωρίτερα , δοκιμαστικά και για εκπαιδευτικούς, κυρίως, λόγους , και έχοντάς την στο μελισσοκομείο φίλου, μπορούσα να έχω ταυτόχρονα και πρακτική εξάσκηση- εμπειρία , πέρα από τις ώρες των σεμιναρίων, άσε που το έπαιζα και έμπειρος στο σεμινάριο….

Αρχή 1) το να έχεις τις πρώτες σου κυψέλες κοντά σε κάποιον έμπειρο μελισσοκόμο , είναι γενικά καλό!
Αρκεί να είναι έμπιστος και να έχει γνώσεις , και τα δύο μαζί, όχι και πολύ συνηθισμένα, (έμπιστος για να μη σου κλέβει, γόνο, πληθυσμό κ.λ.π. μια και θα έχει «νόμιμη» πρόσβαση και πειρασμό…., και γνώσεις , για να μην σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό , άθελά του )

Αρχή 2) όσα και να διαβάσεις , όσα και να σου δείξουν , αν δεν κάνεις τις μαλακίες σου, δεν πρόκειται να μάθεις, άρα τις κάνεις, πάντα, σε μικρό αριθμό κυψελών.

Από την μέχρι τώρα ενασχόληση, συμπεραίνω, ότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι μάλλον ημιμαθείς , άσχετα αν είναι επαγγελματίες ή όχι.( εξαιρούνται αρκετοί που γνώρισα μέσω internet, σχολής, κ.λ.π. αλλά μιλώ γενικότερα )
Π.χ. το καλοκαίρι για να διατηρήσω δυνατά τα μελίσσια μου, τα ετάιζα εκτός από σιρόπι, και γύρη, όπως είχαμε μάθει στο σχολείο, τρις γείτονες επίσης μελισσοκόμοι (από 40-150-300 μελίσσια έκαστος) με κορόιδευαν ότι δεν χρειάζεται και διάφορα άλλα…… τον Σεπτέμβριο τα δικά μου αν και σπασμένα(παραφυάδες 3 πλαισίων) ήταν διπλάσια, έγιναν 6-7 πλαίσια, ενώ τα δικά τους, από 20άρια έμειναν 2-3 πλαίσια μόνο……..( να θυμίσω ότι υπήρξε μεγάλος καύσωνας, που κατάστρεψε πολύ κόσμο!!!) ευτυχώς δεν τους άκουσα!!!

Λάθος 1) δεν τα γράφουν όλα!! τα βιβλία , ή δεν τους δίνεις την σημασία που πρέπει, π.χ. Μην πας να κλείσεις μελίσσια για μεταφορά , χωρίς καπνιστήρι πάντα αναμμένο!!! Τσιμπάνε…..

Λάθος 2) μη μεταφέρεις ποτέ κυψέλες ενώ έχει πολύ κρύο, ούτε και για 10cm!

Λάθος 3) μην αγοράζεις μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών, θα βρεις σύντομα καλύτερες .
Λάθος 4) μην αγοράζεις πολλές κυψέλες με πληθυσμό , αν δεν είσαι 100% σίγουρος ότι δεν θα σου βάλει χαλασμένα ή κακοχτισμένα πλαίσια , το ότι θα σου βάλει πολύ παλιά και τις παλιότερες κυψέλες που έχει, είναι δεδομένο!!!!!( καλύτερα παραφυάδες…..)

Λάθος 5) μην κάνεις οτιδήποτε σου λένε, αν έχεις αμφιβολίες, καλύτερα να κάνεις εσύ την μαλακία και να την πληρώσεις , παρά οι άλλοι!!
Αυτά για την ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: