16.3.12

Γράμμα σε μελισσοκόμους

       Θέμα: « Κλοπές μελισσιών : Υπάρχει λύση; »

Συνάδελφοι , το πρόβλημα με τις κλοπές των μελισσιών έχει παραγίνει.

Κάθε μέρα που περνάει , όλο και περισσότεροι βρίσκουμε τα μελίσσια μας λιγότερα και δεν εννοώ από τις αρρώστιες,  αλλά από τους κλέφτες.  (Πρόσφατα  με έκλεψαν  ξανά, με αποτέλεσμα να τα «πάρω άσχημα στο κρανίο» και να θέλω να κάνω κάτι γι΄αυτό!)

Από την πολιτεία δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά , τουλάχιστον άμεσα . ( Εδώ αδυνατεί να προστατέψει τις ζωές μας ….θα προστατέψει τα μελίσσια μας;)

Ακόμα κα στις ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιος συλλαμβάνεται και οδηγείται στην δικαιοσύνη , συμβαίνει συχνά να αθωώνεται .

Ο λόγος είναι η άγνοια των δικαστών: Δεν γνωρίζουν για ποιό λόγο έχουν θεσπιστεί τόσο βαριές ποινές για τους κλέφτες μελισσιών και προτιμούν να αθωώσουν τους ενόχους παρά να τους καταδικάσουν σε τόσο αυστηρές ποινές.

Ο λόγος βέβαια των εξοντωτικών, πράγματι, ποινών, από τον  νομοθέτη, είναι επειδή τα μελίσσια είναι εύκολο να κλαπούν , αφού βρίσκονται πάντα υποχρεωτικά «εγκαταλειμμένα» έξω στην φύση, (δλδ «έρημα» )!

Έπρεπε λοιπόν να προστατευτούν με αποτελεσματικότητα, μαζί και οι χιλιάδες αγρότες που ζουν από αυτά.

Αν συνεχιστεί όμως το φαινόμενο των συχνών κλοπών και δεν αντιδράσουμε , θα οδηγήσει σύντομα στην παρακμή και τελικά στην καταστροφή της Ελληνικής μελισσοκομίας , μια και κανείς δεν θα είναι διατεθειμένος να ξοδέψει χρόνο και χρήμα, και μάλιστα στην σημερινή οικονομική συγκυρία, και να ζει με τον φόβο ότι θα πάει την άλλη μέρα στο μελισσοκομείο του και θα το βρει άδειο……

Μόνο αν καταφέρουμε να στείλουμε μερικούς στην φυλακή, για παραδειγματισμό και με τον κατάλληλο «ντόρο» στα ΜΜΕ , θα μειωθεί δραστικά το πρόβλημα, καλύτερη λύση δεν βλέπω να υπάρχει!


Η πρόταση μου έχει δύο σκέλη:

1) Την σύλληψη των δραστών (με επικήρυξη 3.000 ευρώ για όσους βοηθήσουν αποτελεσματικά στη σύλληψη των )


2) Την παραδειγματική τιμωρία τους (διάθεση  3.000 ευρώ για αποτελεσματική νομική υποστήριξη των θυμάτων και τιμωρία του ενόχου)
Συγκεκριμένα προτείνω την δημιουργία ενός καταρχήν «προφορικού» ταμείου , δλδ να δεσμευτεί ο κάθε ένας που θέλει να συμμετάσχει, λέγοντας πόσα χρήματα μπορεί να συνεισφέρει, το ποσό μπορεί να είναι από ένα ευρώ έως όσα θέλει και μπορεί ο κάθε ένας μας.

Σκοπός του « ταμείου» σε πρώτη φάση θα είναι η ανταμοιβή όσων βοηθούν στον εντοπισμό και σύλληψη των κλεφτών και στην συνέχεια , με την πρόσληψη των κατάλληλων νομικών , που θα αναδεικνύουν στις δίκες την ανάγκη της αυστηρής τιμωρίας των ενόχων, θα βοηθούν στην καταδίκη τους.

Η «επικήρυξη» θα δίνετε στον πληρ/δοτη, αφού έχει συλληφθεί με αδιάσειστα στοιχεία ο ένοχος και ο νομικός θα πληρώνετε αφού πετύχει την καταδίκη του.

( Δλδ. Τα χρήματα δεν θα δίνονται για την απλή ανεύρεση κλεμμένων μελισσιών αλλά για την σύλληψη των κλεφτών, συχνά , και με την βοήθεια την δική μας, το πρώτο να συμβάλει αποφασιστικά για το δεύτερο…..)

Τα ποσά μπορεί να είναι πχ 3.000 ευρώ στον πληρ/δότη και 3.000 στον νομικό , στο περίπου……

Έτσι δεν χρειάζεται να έχουμε από πριν συγκεντρωμένο το ποσό αλλά να το μαζεύουμε όποτε υπάρχει πραγματικός λόγος.

Ασφαλώς μεγάλη δημοσιότητα, με όποιο νόμιμο τρόπο μπορούμε, θα πρέπει να δώσουμε και στην ύπαρξη της «επικήρυξης» , ίσως αυτό από μόνο του να περιορίσει κάπως το πρόβλημα ……….!

Πχ : Να βάλουμε χαρτιά έξω από τα μελισσοκομεία και αλλού, που να λένε, ότι υπάρχει επικήρυξη για τους κλέφτες μελισσιών καθώς και τις ποινές που προβλέπει ο νόμος  κλπ….

(Στο χωριό μου λένε ότι:   «Ο φόβος φυλάει τα έρημα»)


Η συγκέντρωση των ονομάτων , τηλεφώνων και των ποσών που συνεισφέρει ο κάθε ένας μπορεί να γίνει μέσω των τοπικών συλλόγων ή της ομοσπονδίας , αλλά μπορούμε να το οργανώσουμε και μεταξύ μας εθελοντικά, λύσεις υπάρχουν , διάθεση δεν ξέρω αν υπάρχει………;;

Ασφαλώς και στην παραπάνω πρόταση υπάρχουν πολλά κενά και μπορούν να γίνουν πολλές βελτιώσεις ή και να κατατεθούν εξ ολοκλήρου νέες ιδέες προς συζήτηση, το θέμα είναι αν υπάρχει διάθεση να κάνουμε κάτι ή θα καθίσουμε άπραγοι να κλαίμε την μοίρα μας!

Φιλικά

Γιώργος Λάμπρου

12 σχόλια:

glam είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Είναι καιρός συνάδερφε σχετικά με τις κλοπές μελισσιών να αρχίσουμε να ψάχνουμε στις πωλήσεις μελισσιών σχετικά με την ανεύρεση τους, εκεί στις φτηνές πωλήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Είναι καιρός συνάδερφε σχετικά με τις κλοπές μελισσιών να αρχίσουμε να ψάχνουμε στις πωλήσεις μελισσιών σχετικά με την ανεύρεση τους, εκεί στις φτηνές πωλήσεις.

IxNiLaTiS είπε...

Το πρόβλημα είναι οτι κάθε μελισσοκόμος ενδιαφέρεται για το πρόβλημα των κλοπών μόνον εαν και όταν τον κλέψουν, και μόνον για να βρεί τα δικά του.
Το Αρχείο Κλεμμένων Κυψελών λειτουργεί μόνον όταν οι μελισσοκόμοι ενδιαφερθούν για τα μελίσσια που βρίσκονται κοντά τους. Να κοιτάξουν τον μελισσοκομικό αριθμό και να καταλάβουν αν πρόκειται για δηλωμένα ως κλεμμένα μελίσσια. Όμως δεν το κάνουν. Το ελληνικό "δεν βαριέσαι ωρε αδερλφέ!" κοστίζει!

glam είπε...

Μια ματιά που έριξα στην Χρυσή Ευκαιρία δεν είδα τίποτα φτηνό, μπορεί να έτυχε, θα το ξαναδώ..........

glam είπε...

@ IxNiLaTiS :

Να σε ευχαριστήσω κατ αρχήν με την ευκαιρία για την δημιουργία του «αρχείου» , όπου δημοσίευσα και γω την απώλειά μου, ήταν πολύ καλή ιδέα και βοηθάει προς την σωστή κατεύθυνση , δλδ στην οργανωμένη αντίδρασή μας στο φαινόμενο.

Έχεις δίκαιο για το «δεν βαριέσαι….» αλλά θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να αλλάξουμε , δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοια είδους λειτουργίες , εδώ και πάρα πολλά χρόνια .
Θεωρώ ότι και το δικό μου γράμμα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, και αν κρίνω από την αντίδραση των συναδέλφων....... έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας.

Νικόλαος Καββαδάς είπε...

Με βρίσκει σύμφωνο το πνεύμα της συνεργασίας όμως τα περι επικήρυξης όχι.
Υπάρχει ήδη μητρώο δημοσίευσης κλοπών και πρέπει να το υποστηρίξουμε,προσωπικά το έχω αμελήσει παρόλο που το είχα στο πρόγραμμα και θα το πράξω άμεσα παρακινώ και τους άλλους συναδέλφους να το πράξουν.
Νικος για το ήδιστο μέλημα

glam είπε...

Αγαπητέ Νίκο:
Δυστυχώς το "Αρχείο Κλεμμένων Κυψελών" είναι καλό και χρήσιμο αλλά περιορισμένης δράσης και δεν λύνει το πρόβλημα σε βάθος.
πχ Πόσοι μελισσοκόμοι έχουν πρόσβαση στο ιντερνέτ και γνωρίζουν την ύπαρξη του « Αρχείου» ώστε να δηλώσουν τα κλεμμένα και πόσο εφικτό είναι κάθε φορά που βλέπουν κάτι «παράξενο» να ψάχνουν μήνες ή και χρόνια πίσω για να δουν αν έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα ή όχι;
Χωρίς κανένα άμεσο και ουσιαστικό κίνητρο, πέρα φυσικά από την ηθική πλευρά, του ζητήματος, που τόσο λίγο επηρεάζει τις ανθρώπινες αποφάσεις, όπως καλά γνωρίζουμε…….
Επίσης πόσοι μελισσοκόμοι κυκλοφορούν μέσα στα δάση , μακριά από το μελισσοκομείο τους ώστε να εντοπίσουν τυχαία τους κλέφτες;
Ένας κλέφτης είναι προφανές ότι θα αποφύγει να τοποθετήσει τα κλεμμένα κοντά σε άλλο μελισσοκόμο, για ευνόητους λόγους, και αν το κάνει το πιθανότερο είναι να έχει πρώτα καλύψει τα εμφανή σημάδια αναγνώρισης , όπως κωδικούς, χρώματα κλπ….
Κατά την γνώμη μου το πρόβλημα θα λυθεί με συχνή σύλληψη των κλεφτών και στην συνέχεια την παραδειγματική τιμωρία τους.

Eviabee Kostas είπε...

Πάντα υπάρχει ελπίδα Το πρόβλημα θα το λύσει μόνο η νέα τεχνολογία.πχ. ένας μικροπομπός που θα εκπέμπει σήμα από το μελισσοκομείο του κλέφτη η μια κρυφή κάμερα στο απέναντι δένδρο. σε κάποια ξένη ιστοσελίδα είχα δει εικόνα που παρουσίαζε μια μελισσα στην ράχη της οποίας είχε τοποθετηθεί μικροπομπός με κεραία

glam είπε...

Αγαπητέ Κώστα , μακάρι να είχες δίκιο, φοβάμαι όμως για το αντίθετο.
Για παράδειγμα: Οι κλοπές στα σπίτια συνεχίζονται και αυξάνονται παρά τα ηλεκτρονικά μέσα (συναγερμοί κλπ) και τις πόρτες ασφαλείας κάι όλα τα άλλα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=rMsFGR4HlBo

http://www.ebay.com/itm/LTL-Acorn-5210A-Game-Camera-IR-Trail-Scouting-Camera-12-MP-FREE-SHIPPING-/280841026635?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item41636dfc4b

και τελειώνει η ιστορία...

glam είπε...

Με την προϋπόθεση ότι θα είναι "γνωστός" και θα τον καταγγείλεις στην αστυνομία, ή υπάρχουν στοιχεία που θα οδηγούν στον εντοπισμό του .
Αλλά και πάλι , όλα αυτά να γίνουν , πράγμα καθόλου σίγουρο, είναι πιθανόν να πάει στο δικαστήριο και να αθωωθεί με την δικαιολογία " .....νόμιζα ότι ήταν εγκαταλελειμμένες κε πρόεδρε και για αυτό τις πήρα......" συνέβη πρόσφατα , δεν το αναφέρω τυχαία.